Човекът в търсене на смисъл - Виктор Франкъл

В следващия цитат от книгата на Виктор Франкъл – “Човекът в търсене на смисъл” откриваме интересен парадокс, който касае психичното здраве и сила на всеки човек. Когато казваме, че Истината не е в крайностите, това не означава непременно, че тя е в “баланса” между тях. Истината не е в баланса или равновесието, там е хладкостта, равнодушието и релативизма. Истината по-скоро може да се открие единствено в сблъсъка, в парадоксите, които изглеждат взаимоизключващи се. Истината се намира в личната борба, в търсенето и осмислянето на противоречията на живота.

“Става видно, че душевното здраве се основава на известно напрежение между вече постигнатото и това, което още предстои да бъде осъществено, или разликата между онова, което човек е, и онова, което трябва да стане. Това напрежение е присъщо на човешкото същество и поради това е необходимо за психическото благополучие. Следователно не трябва да се колебаем да предизвикваме човек, който има да осъществява смисъл. Само така ние ще пробудим неговата воля за смисъл от латентното й състояние.

По отношение на психическата хигиена смятам за опасен погрешния възглед, че това, от което човек се нуждае на първо място, е равновесие, или както се нарича в биологията – хомеостаза, тоест състояние без напрежение. Това, откоето човек наистина се нуждае, не е безметежно състояние, а по-скоро стремеж и борба за смислена цел, свободно избрана задача. Той се нуждае не от снемане на напрежението на всяка цена, а от призоваване на потенциалния смисъл, очакващ да бъде осъществен от него.” ~ Виктор Франкъл, “Човекът в търсене на смисъл”

Поколения читатели откриват вдъхновение и смелост в малката книжка на Виктор Франкъл – “Човекът в търсене на смисъл”, който описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Въпреки годините на страдание в лагерите на смъртта, където загиват всичките му близки – майка му, баща му, брат му и бременната му съпруга, – Виктор Франкъл не престава да вярва, че животът има смисъл. Дори и в най-ужасните обстоятелства, когато сме изгубили всичко, когато страдаме от глад и студ и сме подложени на нечовешко отношение, дори тогава вътрешната сила на човека може да го издигне над външната му участ, твърди Франкъл. Защото на човека може да се отнеме всичко, освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път. Лагерниците са обикновени хора, но поне някои от тях, избирайки да бъдат достойни за своите страдания, доказват, че човек може да намери смисъл дори в безнадеждна ситуация. Да превърне личната трагедия в триумф, а страданието си – в достижение с общочовешки характер. (Издателска къща Хермес)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0