На 25 ноември 2017 г. от 19 ч. в залата на Сити Марк Арт Център на бул. “Янко Сакъзов” №30 ще бъде представен нов концерт-спектакъл “Ти ме повика”на цигуларя Венцислав Василев и приятелски кръг от творци и артисти.

С участието на:

Венцислав Василев – цигулка
Петя Абаджиева – актриса, автор на поетичните въведения
Самуил Василев – артистично четене
Яна Дойнова – арфа
Велислава Пежгорска – кларинет
Елица Александрова – пиано
Росица Рендакова – ударни инструменти
Радослав Николов – китара, перкусии, блок флейта
Симона Георгиева – тар
Йоанна-Мария Тодорова – виолончело
Камерна хорова формация “Хероси”
декор и сценично оформление – Диляна Ангелова и Надя Крумова

Концерт-спектакълът “Ти ме повика” е проект на група творци-съмишленици, работещи в областта на различни изкуства. Творци, които споделят идентични ценности, обединени около идеята, че изкуството не е просто територия за изява на таланти, красота, умения, висока естетика и възвишеност, а съдържа в себе си изначалната функция, мисията да твори културата на едно общество. Да долавя потребностите, да извиква чувствата, да провокира мислите и сетивата, да ражда преживяванията, да формира позициите, да създава нагласите – да има реален досег с “вътрешното” битие на хората.

Гръбнакът на проекта “Ти ме повика” са 11 пиеси на цигуларя Венцислав Василев, някои написани като песни, а други звучащи чисто инструментално. Автор на текстовете в песните е Ася Василева, филолог и проницателен познавач и изследовател на автентични фолклорни текстове. В голяма част от пиесите са използвани архетипни образи от автентичния фолклор, в някои дори музикално се долавя характерно фолклорно звучене, но по-скоро като знак, защото аранжиментът на музиката звучи изключително съвременно. Аранжиментите са дело на Елица Александрова, изключително талантлив музикант и композитор, международно известна с композииите си за арфа и с музиката към играта Assassin’s Creed.

Освен цигулката, в пиесите звучат още виолончело, пиано, арфа, ударни инструменти, китара, кларинет. Участват мъжки и смесен хор, както и дуетни изпълнения.
В спектакъла звучат и стихове, писани конкретно и специално за този проект от актрисата Петя Абаджиева. Те имат за задача да представляват своеобразна словесна “интродукция” преди всяко музикално изпълнение, въвеждаща в определена съзерцателна нагласа – умозрителна, сетивна, свързана с конкретните теми на музикалните произведения.
Към някои от пиесите хореографът Десислава Иванова създава и танц – също плод на вдъхновение специално по този проект.

Ако може да бъде дефинирана ясно, темата на този спектакъл е срещата между Божественото и Човешкото – в тайнствения, чувствен и умозрителен свят на вътрешния Аз. Тази тема преминава като деликатна нишка през всички пиеси, проследяваша драматизма на интимните избори и преживявания, които следват от тази “съдбовна” среща. В този смисъл идеята, звученето, експресията на спектакъла са подходящи за широк диапазон публика. Хора от различни поколения, различни “таргет” групи биха могли да се припознаят в цялостното звучене и послание.

Автор: Петя Абаджиева


Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0