За чилийската поетеса, носител на Нобелова награда за литература

Наричат я най-великата латиноамериканска поетеса. Първата латиноамериканка, носител на Нобелова награда за литература от 1945 година.

“Появяването на такава поетеса като Габриела Мистрал е събитие на епохата, в стиховете ѝ се отразява вечността. Нейната поезия извисява читателя с благородството на мисълта, високите идеали и искреното съчувствие към всеки слаб, страдащ, умиращ”, пише Алфред Ортис-Варгас, американски литературовед.

„Много стихове на Габриела Мистрал звучат като молитва. Понякога в тази молитва извисява глас любовта, понякога, когато в душата ѝ нахлува трагическо видение – отчаяният призив”, допълва Франциско Донозо, чилийски писател и свещеник.

През 1945 г. Мистрал получава Нобеловата награда за литература „за поезията на истинските чувства, превръщайки името ѝ в символ на идеалистическите стремления на цяла Латинска Америка”. В своята реч поетесата казва, че счита себе си за представител на цялата латиноамериканска култура. „Нобеловата награда ми е присъдена, защото в стиховете ми звучат гласовете на жените и децата…

Десетте Заповеди на Художника

 

I. Обичай красотата, която е сянката на Бога над Вселената.

ІІ. Няма атеистично изкуство. И да не обичаш Твореца, ти ще го утвърждаваш, творейки по негово подобие.

ІІІ. Не предлагай красотата като примамка за сетивата, а като естествена храна на душата.

ІV. Нека тя не бъде за теб лукс или суета, а свещенодействие.

V. Не я търси по панаирите и не носи своята творба по тях, защото Красотата е девица, а тази, която е по панаирите, не е тя.

VІ. Нека тя да се издига от сърцето ти до твоята песен и да те пречиства първо теб.

VІІ. Твоята Красота ще се нарича също състрадание и ще утешава сърцата на хората.

VІІІ. Ще раждаш творбата си като дете, влагайки в нея кръвта си от хиляди дни.

ІХ. Красотата да не бъде за теб приспиващ опиум, а благородно вино, което те разпалва за действие, защото, престанеш ли да бъдеш мъж или жена, ще престанеш да бъдеш художник.

Х. От всяка творба ще излизаш засрамен, защото се е оказала по-низша от мечтите ти.

 

Източници: http://www.artday.bg/index.php

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0