Честит 22-ри септември – Ден на независимостта на България!

Поглед към достойнствата на българите, които са ни съхранили като нация през дългата хилядолетна история и са били обект на възхищение от различни чуждестранни пътешественици. Нека тези качества да възкръснат у българина като феникса, за да донесат ново бъдеще и нова съдба:

“Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение.” Магнус Феликс Енодий

“Какъв славен народ биха били българите, ако получат независимост! Този народ е весел, жизнен, войнствен и красив.” Егор Петрович Южаков (1859)

“Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора? “Ханс-Кристиан Андерсен в своя дневник

“Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.” Лев Толстой

“Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на Божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, влaси, молдавци и дори русите.” Партений, монах (1839)

“Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите – това качество като че ли им е вродено.” О. М. Лернер (1873)

“Този неукротим и патриотичен народ не може да бъде заробен за още дълго време, той, подобно на швейцарския народ, от самата природа е създаден да бъде свободен!” Алфонс дьо Ламартин (френски поет и историк)

“На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката.” Адалолоддин Балхи, персийки поет (XII в.)

“Защото българите според свидетелствата на Биондо, Сабати и Платина били най-могъщия народ, който можел да победи турската сила и докато те живеели в съгласие, не само един техен враг, но дори и всичките им врагове заедно не успявали да ги надвият.” 1601 г., далматински историк Мавро Орбини

“Жените в околностите на София в своите прекрасни носии ходят така, сякаш излизат на сцената на Хекуба или Клитемнестра” Белгийски писател и дворцов шамбелан Бусбек (1533)

“Българите могат да се гордеят със своето музикално изкуство … Митът говори, че Орфей е роден там, където сега е България. Но изглежда, че това е факт, а не мит, щом дъщерите на Орфей и днес пеят там!” Ню Йорк Таймс

“Тук няма отделни гении … Тук красотата се ражда колективно и спонтанно както в природата!” Адолф Щраус (посетил България през 1884)

“Не знам какви ще бъдат съдбините на тоя народ, надарен с най-солидни качества, но това, което ми се вижда вън от всяко съмнение, е, че той е повикан да играе рано или късно важна роля на Балканския полуостров!” Михаил Чайка-Чайковски, известен още като Садък Паша (1804-1866) в своите мемоари

“Българите не познават престъпления и пътникът, който минава през земите им, изпитва приятно разположение на духа!” – англичанинът Уолш през 1828г.

“От всички земеделци българите са най-искрените, най-сърдечните, най-любезните!” – англичанинът Уолш през 1828г.

“В тази държава (на хан Крум) думите, означаващи лъжа, предателство, измяна, недобросъвестност, скъперничество, завист, клевета са непознати!” Монтен (1533 – 1592) в своя труд Есета

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0