Баба Марта бързала, преди изгрев мартенички вързала… Преди злото, доброто се е пробудило. Своите му са отбелязани и привързани с благословия!”

Март е единственият женски месец. И единственият, посветен на бога на войната – Марс!Случайно съвпадение, или …? За кого воюват жените? На кого се гневи баба Марта?
Немалко статии разказват какво е било изначалното предназначение на мартениците – да защитават най-беззащитните – от крехки животни, деца и девойчета, дори до крехките домакински съдове. Мартеницата, по името на месец март, е наше наследство от траките, разпространена в България, Румъния, някои области на Гърция и Молдова: именно в територията на големите тракийски царства.
А най-интересното е тълкуванието, което големият изследовател на тракийския език, покойният вече д-р Гайд дава на думата “агапе” (божествена любов). На древния бохарски език, сроден с тракийския диалект, “аха-пе” означава “воюващият”. Това е воюващата любов. Това е, ако щете – ревнуващата любов – ревнуващата за доброто, младото, здравото, за нашата надежда и бъдеще..
Затова е “баба Марта бързала”, преди изгрев мартенички вързала… Преди злото, доброто се е пробудило. Своите му са отбелязани и привързани с благословия!
А когато червено-белите лястовичка и щъркел долетят от Далече, долетят от Небето … вероятно се счита, че призованото добро и закрила вече са тук, и мартеничката може да бъде свалена. Небесната благословия идва при нас, влиза в нашия дом (и двете птици гнездят в човешките жилища) и мартеничката става залог за плодородие по дърветата или добитъка.

Така и човекът, приел в себе си промяна и изпълнен с нова същност, е предопределен наистина да бъде добър и успешен стопанин!

Източник:http://lyuliak.blog.bg/lifestyle/2016/03/01/.1433991

martenica2

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0