Кога, Какво или Как?

Не зная дали помните, но някога хороскопите се разпространяваха в училище от ръка на ръка, разпечатани от пишеща машина. Може би държавната политика да не се вярва в друго освен в насоките на партията се е разпростирала и върху астрологията? Нали нагласата да определяш своите и на познатите си качества според зодията им или да съобразяваш своите действия според астрологично благоприятните показания определено показват приемане на външна власт в живота ни.

Днес хороскопите са неотменима част от всяка медия или сайт, като опитът да бъдат синхронизирани вероятно може да доведе до истинско главоболие. Дали обаче това изобилие ни носи свобода?

Не е тайна, че у съвременния западен човек представата за духовност е недоразвита. Именно поради голямото ни желание за свобода ние всячески бягаме от духовността тип „ученичество“ и … най-често практикуваме духовността тип „манджа с грозде“. Когато сме уплашени, ще отидем на ходжа; когато не спим добре, ще подредим леглото си според „фън-шуй“ (поне според версията му в женските списания); когато близък почине, ще запалим свещ в православната църква; а когато много искаме да вземем нещо чуждо, ще постъпим като евреина от онзи виц: „Изведнъж гледам: отляво – събота, отдясно – събота, а по средата – петък.“

Всеки иска да живее по-добре и по-щастливо, разбира се. И ако астрологията дава някакви надежди, че стъпките ни ще попаднат на сигурна почва сред многото течения и ветрове, е нормално да има последователи. Забелязвате ли обаче, че хората, които вярват в зодии, съвсем скоро си определят „една или няколко любими зодии“ (сред които, непременно, собствената) и „зодиите на хора, с които не се разбирам“. Да работиш с такива колеги и техните предубеждения е наистина мъчително. Все по-често се намират и професионални „гурувци“, които, уж без да се причисляват към врачките, се превръщат в ежедневни наставници на нуждаещите се.

Дали все пак звездите влияят на Земята? Вероятно. Както и Земята влияе на звездите! Както беше казал талантливият поет Борис Христов: „Протегнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата Вселена.“ При това, без да е завършил квантова физика, която потвърждава такава взаимозависимост и важност дори на погледа ни спрямо една малка частица.

Дали всеки от нас е роден в неслучаен ден и час, със своите уникални качества? Със сигурност! И е тъжно, ако чак когато отворим първия си хороскоп, усетим своята изключителност. Тогава едва зодията ще ти подскаже, че можеш да си Лъв, да си Разсъдителен, да си Упорит или Духовен …

Всъщност съобразяването със зодиакалните характеристики понякога замества това, което самите ние не успяваме да видим в себе си или в другия – уникалност, дарби, сили…

А какво да кажем относно „благоприятния момент“? В Китай търсят съветите на астролога не само за сватби и зачеване на дете, а дори и за това кога да спуснат ковчега в гроба. Както лесно се вижда на практика, прекаленото оглеждане „какво да се направи“ и „кога да се направи“ неминуемо отнема от енергията ни по въпроса „как да се направи“. С любов ли ще се оженим? С вяра ли ще се помолим? С изпитателен срок ли ще назначим новия служител? Ще разпитаме ли на предишната му работа или ще прочетем хороскопа му?

Немалко психолози, както и опитът на древни народи като индианците сочат, че в нас е заложена силна и полезна интуиция. Тя се намира у всеки човек и този, който иска да познава и зачита своето истинско Аз, не я потушава. Колкото повече часове през деня прекарваме, без да сме заляти от звук – било на новини, било на предавания, било даже от разговорите тип „обмен на ненужна информация” – толкова повече ще можем да чуваме вътрешния си глас. Усетът ни за същността на новия човек, който смятаме да въведем в живота си, ще се изостри. Сигналът за „точния момент“ в живота, спорта или медицината за нас ще звучи кристално ясно. Не е ли вярно, че откакто жените спряха да слушат вътрешния си усет в готвенето, се появиха рецепти със 122 г захар или 56 мл вода?

Но не, кой би оставил съвременния човек без постоянен Глас, звучащ в ума му? Тъй като законодателното отричане на вярата и духовността бе обявено за тоталитарно, днес Контролът над душите и изборите на хората се извършва по други начини, много повече приличащи на Свобода. Ти имаш огромен избор, само не трябва да казваш „не“. Само не трябва да изключваш копчето на звука. За да не би да чуеш … това, което трябва.

Автор: Павлина Папазова

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0