ПРЕМЪЛЧАВАНИ ИСТИНИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ

Във времената, в които живеем, модата диктува избора на хората както за дрехи, обувки и обзавеждане, така и за начин на хранене и избор на храни. Надали някога в историята на човечеството обществените нагласи и тенденции са имали по-голямо влияние върху храненето, отколкото сега. Днес темата за здравословното хранене и здравословния начин на живот се е превърнала дори в религия на новото време. Подобно на религията, която говори за оцеляване /религиозната дума за това е спасение/, здравословното хранене също говори за оцеляване и спасение от безкрайно замърсената околна среда, от изключително вредните и опасни технологии на производство на месни и тестени продукти, от вредните, но атакауващи ни отвсякъде шоколади, сладкиши, чипсове и т.н. Има голямо предлагане като количество храна, на достъпни за мнозина цени, но няма предлагане на качествена храна. На фона на тази критична ситуация процъфтява успешно бизнесът с био продуктите, които колко са био е отделен въпрос, в условията на безкрайно замърсените почви, подпочвени води, въздух и т.н.

Хитовите течения днес са безглутенови храни, био/органик, веганство. Също има и други диети и интересни предложения, които са доста популярни – диета, която е най-щадяща околната среда; диета според кръвната група; и т.н и т.н.

Един съвременен виц дори разказва, че ако днес Христос дойде при множествата да ги нахрани с хляб и риба, то едната тълпа ще му откаже рибата, защото са вегани и не ядат риба, а другата ще му откаже хляба, защото спазва безглутенова диета. Новата мода на здравословно хранене стига до отхвърлянето на основни храни, традиционни за хората, откакто свят светува. Или както нарича една актуална статия модните течения в  днешното здравословно хранене, то е модата, която ни убива. /Списание Знание, бр. 91 /

Същата статия разказва и за скорошен случай в Белгия –  за смъртта на седеммесечно дете, хранено с веган, безглутенови храни, след като родителите поставили сами без консултация с педиатър диагнозата глутенова непоносимост.

Изключително спорни са и фактите около т.нар. био/органик храни. Съмненията колко изобщо са био, въпреки цените им, идват от там, че биопроизводството се разглежда „на парче“, само за себе си. Без да подценяваме усилията и коректността на всички сертифицирани производители, те носят отговорност само за своя парцел , своето стадо или своята нива например. В такъв смисъл, ако става дума за единствен био производител сред множество конвенционални, няма как да бъдат контролирани подпочвените води, летенето на пчелите, замърсяването на въздуха , както и състава на самите почви, които преди това са били ползвани от конвенционални производители години наред.

Безглутеновата диета пък е свързана с негативното влияние на глутена, но само върху хора, страдащи от болестта глутенова ентеропатия или цьолиакия – автоимунно заболяване. В България болните от това заболяване са само 1%, което не може да бъде реалистична причина за такава масовост на прилагането на тази диета . Също така според някои учени лишаването на децата от прием на глутеносъдържащи храни прави невъзможно пълното развитие на стамашно-чревния тракт и неговата нормална функция.

Относно веганството, суровоядството, вегетарианството и т.н. също има много спорове. Но има един интересен научен факт – това, че първата храна, която приема човек, е майчиното мляко, показва, че той е бозайник като тип хранене, а не веган или суровоядец.

Много хора днес възприемат дори духовното развитие като преминаване към определени диети, ограничаване на тип храни, прочистване на организма, различни форми на глад и т.н.

Но истината за замърсената храна е, че тя първо е вътре в човека, че той е изключително замърсен отвътре като среда – като емоции, като преживявания, като търсения на духовно ниво, дори като себевладение колко да яде и пие като количество, защото много пъти човек не пази  мярка дори и в това. Хората не търсят чистотата като начин на мислене и преживявания вътре в себе си, а я търсят най-вече в щанда за био/органик храни. Това, което най-много замърсява тялото, обаче е онова, което живее вътре в него като мисли, гузна съвест, душевна и духовна  нечистота.

В средата, в която живеем, не можем да намерим истински био храни, единственият начин за човека е тялото да намери механизма само да ги прочисти и изхвърли. Човешкото тяло има божствени потенциали, то не е изучено докрай, нито възможностите му, нито редица причинно-следствени връзки в него. То е божествено творение, неразгадано. Недостижима цел за амбициозния човешкия ум и прогрес е да сътвори каквото и да било от живото тяло – нито кръв, нито някой орган от него. Човек загуби ли част от тялото си веднъж, нито може да си я купи, нито да му се възстанови. В този смисъл тялото има божествени характеристики и потенциали, които хората не използват, и има механизми да се прочисти, също както природата намира начини да се пречисти и да оцелее.

Но най-важното условие за това е човек да спре да търси своята самодостатъчност – да намери верните храни и да си осигури „вечно“ здраве тук на земята, без да го вълнува Твореца, Духовните закони, Духовната чистота….

Човек е призван да търси и да изследва духовните закони, не да ги заобикаля, защото това е чистата духовна храна. Защото религията на здравословното хранене се цели само в телесното оцеляване, а не се занимава с духовното оцеляване на индивида, изключва всякакви духовни закони, които могат да отключат сили на благословение или проклетия, което нито едно здравословно хранене не може да възпре, нито пък да предизвика. Тялото като божествено творение изпълнява задачите на Духа – на Твореца. И когато човек ходи вдъхновен и изследващ законите на Твореца, на Животворящия Дух, тогава тялото само изхвърля боклуците. То е телесна хижа на духа на човека . Затова истинският въпрос е – Какъв дух има вътре в човека? На какво се радва? За какво скърби? С какво храни човек душата си?

Едно от най-простите неща, които човек може да направи, за да подобри своето храносмилане, е да благодари на Твореца за храната, с вярата, че приема живи дарове от Живота, от Духа Божий, вдъхнал живот в цялото творение. Да благодари  за пшеницата, чието семе се превръща накрая в хляб, за водата, която извира от земните недра, за плода на лозницата, която нито е създал, нито би могъл. Оцеляването на човека е свързано с възръщането му към неговата цял-ост, с възвръщането към неговата истинска духовност и познание – да пречиства отвътре себе си чрез промяна, чрез разбиране и назоваване на нечистотата отвътре като среда – гордости, ненаситност на окото, зависти, отчаяния , отмъстителност, ревности  …. Човек, който немари за вътрешната си нечистота, няма да пожъне здраве с био и органик храни и ще се учудва един ден защо има този или онзи здравословен проблем, и ще бърза да обвинява за това качеството на храната, която приема, или замърсената околна среда, и изобщо света, със стреса, който предлага като среда, и всичко вън от него като главен виновник за здравето и проблемите си, изключвайки собствената си отговорност, че той също има дял в това.

И така, за всеки остава въпросът – дали да бъде добър стопанин на тялото си или безмилостен експлоататор? И не значи ли думата здраво-словен – да се храниш със ЗДРАВО СЛОВО, да живееш със ЗДРАВО СЛОВО? Нима истинската битка е най-вече с fast food храните – за бърза и лесна консумация, а НЕ Е срещу стремежа на човека да превърне живота си, пътя си, любовта си във fast food начин на живот: бърза, евтина и вкусна консумация – на любов, на приятелство, на всякакъв тип преживявания?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0