“Човек е създаден да живее в мрежа. Но мрежата на Рода – тази която, както при акробатите в цирка, винаги ще го посрещне и опази, ако му се случи житейско падане след някоя невнимателна стъпка или неочакван вятър!”

Мислите ли, че съвременните филми, дори най-технологичните сред тях, ни пренасят в реалността? Да? Тогава гледайте Disconnect. Това бе първият филм за мен, в който мобилните комуникации са поставeни на точното място. Да, нямам предвид злобните СМС-и от турските сериали, които развалят семейства. Имам предвид много по-сериозното „потъване в екрана” …
Ще споделя накратко трите преплетени случки от филма, всяка от които достатъчно сериозна:

031) Двама тийнейджъри правят номер на един самотен “Емо” от съседния клас, изиграват му виртуална приятелка и го докарват дотам да й сподели гола снимка. После я разпращат из училището, а потърпевшият прави опит да се обеси. Чак тогава на заговорниците им проговаря съвестта и все още от името на “приятелката” обясняват на баща му, защо синът се е чувствал неразбран – защото свирел, а бащата бил вечно зает адвокат и обиждал и обезценявал заниманията му…

2) Семейство е загубило детето си и съпрузите спират да споделят помежду си – например мъжът не казва на жена си, че е правил втора ипотека, а тя не му казва, че за утеха си пише с някакъв вдовец от чата. Накрая се оказва, че чатът е измама и “вдовецът” е вкарал троянски кон в компютъра им, взема им паролите и изтегля всичките им пари. Това за американците е смърт, защото там по правило всичко е на кредит и по правило нямаш близки и роднини, на които да се опреш. В случая поне частният детектив се смилява и им връща парите, след като е изчел чата на жената и вижда мъката й. А мъжът се взима в ръце и издирва негодника.

3) Една млада репортерка попада на мрежа с детска порнография, където успява да се свърже и да вземе интервю от непълнолетен тийнейджър. Интервюто стига до Си Ен Ен и ФБР й искат данните на момчето. Тя отказва да предаде доверието му и от телевизията й казват да напусне, за да нямат проблеми с ФБР…

Общо взето това е първият филм от много време, в който количеството ползване на телефоните е Реално. В другите филми то е само в услуга на сценария. А тук отделят погледи от екрана или телефона почти само за да се хранят… а децата са точно толкова изнервени и постоянно цъкащи по снимки и статуси.
Hacker+hacking+hackМоже би идеята на заглавието е, че “be connect” всъщност е равно на “disconnect” – напълно изключен и неадекватен. Колкото повече комуникации, толкова повече липса!
Да, според мен човек наистина е създаден, за да живее в мрежа! Но мрежата на Рода – тази, която, както при акробатите в цирка, винаги ще го посрещне и опази, ако му се случи житейско падане след някоя невнимателна стъпка или неочакван вятър.
Слава Богу, че имаме тази доста различна опция за живот. Иска ми се да откривам тайната на Живия живот. Не искам да се предавам с “такива са времената”. Имало е и времена на робство, и на фашизъм, и на тоталитаризъм – никога душата човешка не е оставяна без мъчители! Сега робствата взимат нови форми, но Спасителят не е станал по-слаб.

Затова, нека не пренебрегваме нежеланите събития и изпитанията в живота си! Именно в резултат на своите изпитания героите на филма – хората – почваха да се отърсват от телефонно-компютърната хватка и да се Виждат един друг.
untitled
Автор:Павлина Папазова

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0