Как да съживим Коледа и да я практикуваме в дома си?

Днес с носталгия поглеждаме назад във времето и се възхищаваме на здравия и неуязвим корен на патриархалния български род. Една от неговите тайни е в дълбокото истинско преживяване на всеки празник, когато членовете на рода се причастяват едни с други и призовават силите, носещи идното благоденствие. Такъв сплотяващ семейството празник е Коледа.

Основните акценти в празника са запаленият огън пред иконата, празничната трапеза на приносите и наричанията за благословение и ново начало.

  1. За да случим празника е важно да му отредим специално място и време. Запалете светилник пред иконата на Светата Дева с Младенеца в дома си /Ако нямате такава – ето повод за наистина ценен подарък за цялото ви семейство/. Иконата е знак за Божественото присъствие в дома ви, а запаленият светилник – вашето разпалено заставане в това присъствие.
  2. Следващ етап е подготовката на празничната трапеза. Тя не е нито броя на ястията, нито виртуозното им аранжиране, а приносите от сърце, които споделяме с домашните си. Централно място има хлябът. Нека стопанинът на дома да прекади и прочете молитва и така да освети хляба, та да стане той за този дом родения Млада Бога, от Когото след това всеки да вземе своя дял.
  3. Всяко ново начало е свързано с много надежди и благопожелания. Това е бил и делът на коледарската дружина. Всеки дом е очаквал с нетърпение благословията на тези „ благи гости, пратеници небесни“. Днес всеки от дома може да бъде такъв пратеник и благопожелател за домашните си. Помислете как искате да благодарите на близките си и да ги благословите в Святата Нощ. Така пред домашната икона и на свещената родова трапеза тези сърдечни благопожелания ще придобият сила да извикват благополучието.

А ние сърдечно ви желаем всяко ваше усилие на тази Коледа да се увенчае с добър плод. И така празнувайки с това просветено отношение и с подновения огън пред семейния иконостас, да опазите топлината и единството в домовете си.

Заповядайте на 17.12.2017 г. в 18:00 ч. в Дом на Архитекта на ул. Кракра 11.

https://www.facebook.com/groups/191337450892831/ – Родово огнище

http://avftepode.blogspot.bg – Ателие за традиции и фолклор „Еподе“

https://www.eklekti.com – Еклектика

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0