Популистите живеят в своя измислена реалност и наричат заблудите, които разпространяват, „алтернативни факти“ – за тях лъжата не е лъжа, а „алтернативна истина“, злото не е зло, а „алтернатива“ на доброто.

Популизмът се отнася с презрение към експертността, научния подход, познанието, разумните аргументи. Той е против елитарността, против интелигенцията, против всичко, което го превъзхожда и изобличава неговата посредственост. Популистите не понасят някой да е по-умен от тях. Те отхвърлят като фалшиви новини всички данни, които не потвърждават тяхната версия за истината, и определят като вражеска пропаганда всичко, което разклаща вярата в техните убеждения.

Ръководният стил на популистите се характеризира с правене на гръмки изказвания и харесващи се на тълпата налудничави идеи за управлението. Популистите мразят да се задълбочават в нещата и пропагандират едно повърхностно разбиране за живота, при което всичко изглежда лесно и бързо, без да е необходимо полагане на някакви усилия, труд, жертви, отделяне на време и ресурси, плащане на някаква цена. Популизмът възпитава хората да бъдат готованци, мързеливци, безотговорни, да не желаят да се развиват, да бъдат с нагласата, че все някой друг им е виновен, вместо да търсят причината в себе си и да се променят.

Популистите и техните привърженици имат силна склонност да вярват в конспиративни теории и да разпространяват такива теории. За тях здравото мислене е наивност, принадлежност към „мейнстрийма” на „върхушката“ или подчинение на „системата“.

Популизмът е болно мислене, той е болест на ума, изкривено съзнание, помрачаване на възприятията. Но има лек за него – и това е Истината: да приемеш истината и да живееш според нея, независимо какво ще ти струва това, а не да се задоволяваш с лъжите, колкото и измамно приятно усещане да ти създават за известно време. Лъжите са като наркотик, а вярата в тях води до пристрастяване, от което е много трудно да се освободиш. Колкото повече си вярвал на лъжи, толкова по-дълъг път трябва да извървиш, за да се измъкнеш. Но това не трябва да те отчайва или отказва, защото достигането до истината винаги си заслужава.

/Из “Популизмът”, Илиян Могиларски/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0